Osnovni pojmovi CGM

15 cgm pojmova

FINAL WASH: je zadnje pranje kose šamponom koji u sebi sadrži sulfate, kako bi se sa kose skinuli silikoni koji su se taložili na njoj tokom vremena, usled korišćenja "loših" proizvoda. Final wash se UVEK radi na početku metode, tj. ovo bude prvo pranje. U narednim postovima navešću šampone koji se mogu koristiti za final wash.

CO-WASH (CONDITIONER WASH): je pranje kose regeneratorom koji zamenjuje šampon. Regenerator je čisti, neguje i daje joj extra vlažnost. Ovaj postupak se radi tako što se regenerator nanese na teme i na ostatak kose, a zatim se, jagodicama prstiju, teme trlja najmanje 5 min, (trljanje isključivo jagodicama prstiju, nipošto noktima, jer  može doći do oštećenja vlasišta). Regenerator ne sadrži neke jače supstance poput šampona pa pranju tj. trljanju temena treba posvetiti više vremena kako bi se skinula masnoća i sebum.

LOW POO: je pranje kose šamponom koji u sebi sadrži jako nežne čistače i sastojke poput kamilice, kako bismo umirili i očistili teme na najblaži mogući način. Pošto su u pitanju nežni čistači, ovo pranje se može praktikovati često. U narednim postovima navešću šampone koji se mogu koristiti za low poo.

NO POO: je pranje kose samo i isključivo regeneratorom. Neki tvrde da im to čini kosu gušćom i sjajnijom, dok se drugi sa tim ne slažu, jer regenerator ne sadrži  dovoljno jake čistače, pa im ne skine sa temena svu masnoću, što može izazvati začepljenje pora i opadanje kose.

PRE-POO: je proces nanošenja proizvoda pre šamponiranja. Ti proizvodi omogućuju kosi da se oko nje stvori "zaštitini sloj". Ovo je jako korisno, jer šampon može skinuti vlagu sa kose. Prednost pre-poo procesa je to što daje dodatnu vlagu suvim kovrdžama.

BUILD UP: je nakupljanje proizvoda i mrtvih ćelija na temenu. Tada se javlja osećaj da je kosa masna, slepljena, teška, javlja se perut i kosa ne može da se stilizuje. Simptomi build up-a su slični simptomima psorijaze, seboroičnog dermatitisa i ekcema.

CLARIFYING: je proces skidanja viška nakupljenih proizvoda, sebuma i mrtvih ćelija koje su se nataložile na temenu. Rezultat je kosa koja nije otežana i koje se lako stilizuje, a zdravi folikuli kose na temenu kao rezultat daju  povećanje rasta kose i gustine.U narednim postovima navešću šampone koji se mogu koristiti za clarifying.

STC (SQUISH TO CONDISH): je princip koji podrazumeva da regenerator i voda treba u jedinstvenom obliku da hidratizuju kosu (jer je je voda hidratantni faktor, a regenerator je medij za unošenje vode u kosu). Kako bismo "zapečatili" kosu, prvo je moramo napuniti vodom, a zatim ostaviti dovoljno regeneratora kako bi zatvorili vodu u vlasi. Samo nanošenje regeneratora i ispiranje pod mlazom vode nije dovoljno, već treba  forsirati prodiranje vode u kosu. Prednost ovo principa: hidratizovanje kovrdža koje su čvršće i bolje oblikovane i nije potrebno posebno dodavanje leave in-a.

HAIR CAST: je gips ili oklop oko kose koji nastaje kada "pokrijete" i obložite mokru kosu gelom za kosu i sušeći je, ona postane tvrda i hrskava. Taj cast (gips) se stvara oko kovrdža, ali ne mora nužno učiniti svaku vlas "hrskavom". Cast pomaže kosi da zadrži oblik kovrdža u njihovom prirodnom stanju, istovremeno ih stiteći od vetra, sunca i vlage. "Cast" se razbija.

SOTC (SCRUNCH OUT THE CAST): cast ili gips se razbija tako što se kosa gnječi rukama ili satenskom ili svilenom maramom, ako zelite imati manje frizza. Nakon razbijanja kasta, kovrdže ostaju mekane i pravilno oblikovane. Nemojte misliti da ćete razbijanjem casta oštetiti kosu.

HAIR PLOPPING: je obmotavanje kose pamučnom majicom ili peškirom od mikrofibera odmah nakom pranja i stilizovanja da bi se upio višak vode i proizvoda iz kose, kako bi se kovrdže slegle i bile spremne za sušenje. Kosa se drži u ploppu onoliko koliko imate vremena. Što duže držite više će vode upiti i biće lakše sušenje. Nekima plopping odgovara, a nekima ne. Neki suše kosu odmah nakon pranja i urade microplopping, ali to morate sami proceniti.

MICROPLOPPING: je gnječenje kose pamučnom majicom nakon pranja i stilizovanja kako bi se upio višak proizvoda i vode i moglo se nastaviti sa sušenjem, prirodno ili difuzorom. Pažljivo gnječite  kosu majicom da se ne bi poremetile kovrdže dobijene stilizovanjem. Micropolpping možete raditi par minuta, dok se ne istisne zeljena količina vode i proizvoda iz kose.

ACV RINSE (APPLE CIDER VINAGER RINSE): je ispiranje kose prirodnim jabukovim sirćetom. To nije obično kupovno jabukovo sirće za salatu, već organsko. Jabukovo sirće je odlično za skidanje build up-a. Takođe, dobar je kod peruti i kod svraba temena. Čini kosu sjajnijom i snažnom.

ROOT CLIPPING: je odizanje korena kose od temena uz pomoć šnalica koje se stravljaju pre sušenja, da bi se dobio volumen pri korenu.

DEEP CONDITIONING: je dubinsko hranjenje kose koje se obično radi maskama koje su namenjenje posebno za to. Nakon pranja stavi se maska, kosa se obmota plastičnom folijom ili kapom za tuširanje, a potom peškirom zbog topline, kako bi proizvod lakše ušao u vlas. Nakon toga se kosa ispere i nastavi se dalje sa regeneratorom i proizvodima za stilizovanje.

U ovom postu sam navela osnovne termine koji se koriste u CGM. Ja se nadam da sam sve lepo objasnila, ali ako imate neke primedbe ili pitanja, javite se.

0 коментара:

Постави коментар