Pravila CGM

Osnovno pravilo CGM je da znate šta NE BI TREBALO da koristite. To su sledeće supstance:

  • Sulfati
  • Silikoni
  • Isušujući alkoholi i parabeni
  • Mineralna ulja i voskovi
  • Grubi peškiri (koristiti pamučne ili od mikrofibera)
  • Četke i češljeve lošeg kvaliteta
  • Direktna toplota (fen, pegla za kosu)
  • Hemikalije - farbu (od ovog pravila možete odstupiti)   

 


 

Sulfati - površinski aktivne supstance koje stvaraju penu i efikasno otklanjaju nečistoće. Jeftini su i koriste se u raznim kozmetičkim preparatima. Najjači od njih su: Sodium lauryl sulfate (SLS), Sodium laureth sulfate (SLES), Ammonium lauryl sulfate (ALS), Ammonium laureth sulfate (ALES). Njihovi nedostaci se ogledaju u tome što skidaju previše prirodnih ulja sa temena, isušujući ga, pa mogu prouzrokovati iritaciju i crvenilo kože glave. Zbog toga treba izbegavati šampone koji ih sadrže, ali mogu se koristiti oni šamponi koji sadrže blaže sulfate kao što su: cocamidopropyl betaine, cocoamphoacetate, cocoamphodipropionate, coco betaine...

Silikoni - grupa sastojaka koja je hemijskim procesom dobijena iz peska. U sastavu kozmetičkih proizvoda ćemo ih prepoznati po tome što se njihova imena završavaju sa "cone" i "oxane". Najzastupljeniji su: dimethicone, amodimethicone, cyclopentasiloxane, cyclomethicone. Šamponi nipošto ne smeju imati silikone. Oni stvaraju zaštitnu barijeru oko dlake, sprečavajući da u nju prodru dobre materije iz drugih proizvoda koje koristite, uključujući i hidratantne sastojke pa kosa postaje krta i lomljiva.

Isušujući (loši) alkoholi i parabeni - isušuju i oštećuju vlas. Loši alkoholi su: Alcohol Denat, Methanol, Propyl alcohol, Isopropyl alcohol. Ipak, postoje i dobri alkoholi. To su: Behenyl alcohol, Cetearyl alcohol, Cetyl alcohol, Lanolin alcohol, Stearyl alcohol.

Mineralna ulja - dobijaju se industrijskom preradom iz nafte, a najčešći su: parafin, petrolej i vazelin. Treba ih izbegavati u proizvodima koje koristimo za kosu, kao i voskove, jer se nagomilavaju na kosi i mogu stvoriti tzv. "build up", pogotovo ako se koriste zajedno sa silikonima. Umesto njih treba koristiti prirodna ulja kao što su: ricinusovo, jojobino, bademovo (pre svakog pranja utrljati ih u kožu glave i masirati teme).

Grubi peškiri - izvlače previše vlage iz vlasi, koja je potrebna da bi kosa bila hidrirana. Potrebno je da, nakon pranja, blago iscedite kosu rukama ali pre nego što joj priđete bilo kakvom tkaninom (mikrofiber ili majicom), na kosu koja još uvek kaplje nanesite gel (da, gel) za definisanje kovrdža i malo je "izgužvajte". Tek nakon toga je pažljivo skupite pod mikrofiber kapuljaču i sačekajte 15 minuta da se voda upije. Na taj način ćete dati kovrdžama najbolju šansu da poprime željeni oblik.

Direktna toplota - oštečuje prirodan oblik kovrdža. Fen možete koristiti, ali samo i isključivo sa difuzerom i to na najnižoj temperaturi duvanja. "Spakujte" kovrdže u difuzer i nakrivite glavu tako da fen bude na 90 stepeni u odnosu na glavu.

Nespecijalizovane četke i češljevi - lome kosu. Ja preporučujem četku za raščešljavanje  Macadamia No Tangle.

Hemikalije u farbama oštećuju kosu i mogu promeniti formu kovrdža.

CGM je izvrsna za početak kovrdžavog putovanja, ali ipak nije potrebno slepo da se pridržavate   pravila da bi se kovrdže oporavile, moguće su i mala odstupanja. Iskrena da budem, ja nisam u potpunosti izbacila sulfate i silikone. Šampon  koji sadrži SLES koristim jednom mesečno kako bih temeljno oprala kosu od nagomilanih proizvoda. Silikone nekad koristim u maski za kosu i kremama za zaštitu, gde su čak i poželjni, jer pružaju kosi zaštitu od spoljašnjih uticaja.

U svakom slučaju, uspeh neće doći preko noći, da biste dobili dobro definisane lokne, volumen i sjaj morate se naoružati strpljenjem i upornošću, jer kvalitet uvek zahteva vreme. 

Srećno!

0 коментара:

Постави коментар