Početak nege kose

Ovaj post mogu slobodno nazvati i VAŠ PRVI KORAK, jer ovde vam pišem na šta treba da obratite pažnju da biste uvek imali kovrdžavu kosu koja je sjajna, odnosno koje korake treba da ispoštujete da biste imali dobru frizuru.
U nekim daljim postovima ću pokušati da vas upoznam sa samim karakteristikama kose, jer da biste započeli negu iste, morate imati svest o njoj tj. znati koji tip kose imate, debljinu dlake, volumen, poroznost kao i faktore koji utiču na njen kvalitet. Takođe, pisaću vam i o "alatkama" i preparatima koji će vam olakšati sam proces pranja, nege i održavanja kose.

Tvoja rutina pri nezi kovrdžave kose

Kada ste se upoznali sa tipom i osobinama svoje kose i kada ste nabavili potrebne alatke na scenu stupaju preparati za negu i stilizovanje. Ja uvek nanosim preparate istim redom, a to i vama preporučujem. Naravno, nije svaka kosa ista, pa tako i redosled nanošenja može imati izmene i odstupanja. Ono što je bitno, potrebno je pronaći šta odgovara vašoj kosi i šta zadovoljava njene potrebe  u određenom trenutku ili vremenskom periodu.

Ovako uglavnom izgleda redosled nanošenja preparata:
  • Prirodni tretman kose - pre pranja, na suvu kosu

Kovrdžava kosa je žedna kosa i zato je njeno negovanje posebno delikatno. Zato postoje tzv. prirodni tretmani - pre poo, koji podrazumevaju brigu o zdravlju kože glave i pomoću kojih se održava vitalnost kose.
Preduslov za lepu kosu je nega kože glave i zato treba obratiti pažnju na nju.
Za ovaj tretman vam je potrebno neko bazno ulje - ricinusovo, arganovo, bademovo, jojobino ili maslinovo i neko eterično ulje -  čajevac, lavanda ili ruzmarin.
Ja pre šamponiranja i pranja kose nanesem neko hranjivo bazno ulje. Utrljam ga samo u kožu glave, a ostatak ulja samo ovlaš rasporedim po kosi. Kosu onda uvijem u plastičnu kesu ili kapu za tuširanje i ostavim da deluje nekih 20min. Preko kese možete staviti i peškir kako bi toplota otvorila kutikulu i omogućila da ulje bolje prodre u kosu.
  • Šampon

Što se tiče šampona, najbolje je da imate jedan blagi šampon za redovno pranje i jedan malo jači za detaljno pranje kose jednom mesečno.
Meni lično, najviše odgovaraju blagi šamponi bez silikona i bez jakih sulfata u koje obično dodam po koju kap eteričnog ulja lavande, čajevca ili ruzmarina. Vrlo često koristim i šampone za bebe, jer su dosta blagi, ali ipak mi odgovaraju. Ono što je bitno da znate je to da ukoliko vidite da određeni šampon odgovara vašoj kosi, nema potrebe da ga menjate. Budite sigurni u njegov kvalitet, barem nekoliko meseci pa možete probati sa nekim drugim. Takođe, ja jednom mesečno operem kosu i nekim jačim šamponom radi detaljnog pranja.
  • Prirodni tretman kose - posle pranja, na mokru kosu 

Ovaj tretman se utrljava u kožu glave i detaljno preliva preko kose. Ovaj tretman ima vodenu bazu, npr čaj. Njega ne isperem odmah, već nanesem i masku, da deluju istovremeno. Za ovaj tretman može vam poslužiti većina namirnica iz kuhinje - luk, med, pirinač ili jabukovo sirće.

Prirodni tretmani spadaju u tzv. bonus negu. Rade se 2 ili 3 puta mesečno. Nema potrebe da u toku jednog pranja radite prirodni tretman i pre i posle pranja, već se slobodno možete odlučiti za jedan, pogotovo ako vača kosa nije tretirana i ne traži puno dodatne nege.
  • Maska ili balsam

Što se tiče maske ili balzama, ja sam primetila da ima mnogo devojaka koje ovaj korak preskaču ili mu se nedovoljno posvete. Za održavanje ključnog balansa potrebno je rotiranje hidratantne i proteinske (ili kombinovane) maske. Korišćenje maski ili  balzama dovešče do toga da vaša kosa bude u savršenom stanju, tj. biće zdrava, sjajna i poslušna pri oblikovanju. Maska i balzam se stavljaju samo na kosu, nipošto na kožu glave da ne bi došlo do nagomilavanja i slepljivanja kose na temenu. Dakle, potrebno je da imate jednu hidratantnu, jednu proteinsku i jednu kombinovanu masku i da ih rotirate, odnosno ne koristite svako pranje istu.
  • Leave - in preparati

Ovaj preparat nije obavezan, ali ako ga koristimo onda ga treba naneti posle maske ili balzama. Kao što rekoh, ovaj preparat nije obavezan i može se preskočiti ako je kosa u balansu. Leave - in preparat može biti u vidu kreme ili u vidu spreja i služi da kosu dodatno nahrani (ako je sastav hidratantan) ili da ojača dlaku (ako sadrži prioteine). Vrlo lako se može napraviti domaći leave - in, uz par sastojaka iz vašeg domaćinstva. Ukoliko se ne odlučite za tu varijantu, možete ga naći i kupiti.
Još jedan od načina upotrebe ovog preparata je za osvežavanje kose između 2 pranja.
  • Oblikovanje ili stilizovanje ili definisanje

Ako su sve prethodne stavke podmirene, onda je na vašoj kosi da odabere koji način oblikovanja tj. stilizovanja joj najviče odgovara - koje preparate za oblikovanje vaših kovrdža ćete koristiti (pivo, kupovni gel, gel od lana ili penu), način nanošenja preparata (gužvanje, grabuljanje ili između dlanova) i način na koji ćete kovrdžama pomoći da se definišu (gužvanjem ili umotavanjem pramena oko prsta).
  •  Zaštita kose

Kao završni korak uvek ide krema ili neko lagano ulje, poput arganovog. Ovaj korak podrazumeva zaštitu kose od raznih oštećenja i sprečavanje da sve što smo za nju uradili u prethodnim koracima ostane unutar dlake. Ako izuzmemo ovaj korak, sve što radimo za nju je kratkog daha.
  • Sušenje kose

I dolazimo do poslednjeg koraka, a to je sušenje vaše kovrdžave kose. Nije najbolje rešenje trljati kosu peškirom, jer to može da izazove mršenje kose. Umesto toga potrebno je koristiti laganu pamučnu majicu kojom ćemo samo pokupiti višak vlage.
Takođe, pokušajte da izbegnete sušenje kose fenom, kad god ste u mogućnosti, jer kovrdžava kosa bi trebalo prirodno da se suši. To je najbolja opcija, jer toplota fena dodatno isušuje i oštećuje kosu. Međutim, ako baš nemate vremena i morate da koristite fen onda obavezno koristite fen sa difuzorom i najniže temperature za sušenje. Ograničite sušenje  kose fenom na 2 puta nedeljno i to tako da osušite potiljak nekih 85%, a ostalo pustite da se osuši prirodno.

Da li bi vi dodale još nešto na temu nege kovrdžave kose?

Kako vi negujete svoju kosu?

0 коментара:

Постави коментар