Nega kose u trudnoći

Kosa u trudnoći - noćna mora ili blagoslov? Šta se dešava sa kosom u tom periodu?


U toku trudnoće žena prolazi kroz različite promene, kako unutrašnje tako i spoljašnje, koje su najuočljivije. Jedna od najčešćih promena je promena u kvalitetu i izgledu kose trudnice, koja nastaje usled hormona i na to se ne može uticati. 

Promene na kosi ne moraju da budu uvek strašne. Baš suprotno, tokom trudnoće se produžava aktivna faza rasta kose, pa mnoge trudnice imaju osećaj da im kosa brže raste nego inače, kao i to da im je vlas deblja, lepša, sjajnija. Hormon estrogen sprečava ispadanje dlake iz folikula, pa je zbog toga opadanje tokom trudnoće svedeno na minimum.

Situacija varira od žene do žene, pa imamo i one koje se žale da im je frizura nikad gora, da im kosa nikada nije više opadala, da se brže masti. Na primer, kod mene je bila situacija da mi se usled hormonskih promena posle porođaja promenio izgled kose - moja kovrdžava kosa je počela da se ispravlja.

Ma koliko da ste nezadovoljni ovim promenama, znajte da su one potpuno normalne za ovaj period i da zaista ne postoji razlog za brigu. Otprilike godinu nakon porođaja sjaj i glamur lokni ponovo će se vratiti. 

Opadanje kose u trudnoći

Opadanje kose je normalna pojava, jer se na svaka 2-3 meseca obnavlja većina vlasi i stvara se nova kosa. Problem je kada se primeti prekomerno opadanje kose što za period trudnoće nije ništa neuobičajeno. 
Prekomerno opadanje kose javlja se ili u prva 3 meseca trudnoće ili oko 3 meseca posle trudnoće. Promena hormona posle porođaja dovodi do toga da kosa ubrzano opada, najviše deo oko slepoočnica. Kako se hormoni budu vraćali u normalu tako će i opadanje prestati, a to može potrajati do 18 meseci nakon porođaja.

Uzroci opadanja kose u trudnoći

Uzroci opadanja kose u trudnoći mogu biti različiti:
  • Hormonski disbalans
Hormoni igraju veoma važnu ulogu kada je u pitanju ciklus rasta kose, pa hormonalne promene imaju najviše uticaja na pojavu opadanja kose. Svaki hormonski disbalans može negativno delovati na kosu.
  • Nepravilna ishrana 
Tokom trudnoće telu je potrebno više hranjivih materija, kako za pravilan rast i razvoj bebe, tako i za zdravlje majke. Nedovoljan unos hrane koja je bogata gvožđem, proteinima i mineralima može uzrokovati opadanje kose. Prenatalne vitamine treba uzimati u konsultaciiji sa doktorom koji će reći koji su vitamini najbolji za vas i vašu bebu.
  • Jutarnja mučnina i učestalo povraćanje 
Tokom prvog trimestra kod nekih žena se javljaju mučnine koje mogu da podstaknu proređivanje kose, jer vitamini i minerali koje u organizam unosimo hranom najpre stižu do bebe, a upravo te hranjive materije su potrebne za zdravo vlasište.
  • Stres
Nekada se stres javlja usled strahova kroz koje trudnica prolazi u ovom periodu. Vrlo je bitno prevazići ove strahove - razgovorom ili detaljnim informisanjem. Nije retka pojava da strahovi nastanu usled problema koji zapravo ni ne postoji. 
  • Prestanak korišćenja kontracepcijskih pilula
S ozbirom da i uzimanje i prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula dovode do hormonskih promena, može se desiti da vam kosa opada ili da postane gušća. Iako može da deluje strašno, to nije nikakav zdravstveni problem.
  • Lekovi 
Šansu za gubitak kose može da izazove i korišćenje lekova za visok krvni pritisak ili za depresiju. Ako to primetite, obavezno konsultujte svog lekara.
  • Bolesti - trudnički dijabetes, gljivična oboljenja temena, hipotireoza, kožne bolesti
  • Neadekvatni i štetni preparati za kosu npr. šamponima koji nisu prilagođeni tipu kose, regeneratorima koji su prejaki i sl.
  • Genetika

Kako sprečiti opadanje kose?

Kao što sam rekla opadanje kose tokom i posle trudnoće je uglavnom prolazan problem.  Ipak, ako ne želite da čekate dugo, postoje određene metode kojima možete ubrzati proces oporavka i prikriti nedostatke.
  • Zdrava ishrana
Zdrava i raznovrsna ishrana koja podrazumeva unos svih potrebnih nutritijenata je obavezna tokom trudnoće. Preporučuje se pojačan unos voća i povrća koje je bogato antioksidansima, koji služe da zaštite folikul dlake i potpomognu rast. Za jačanje kose u trudnoći treba u ishranu uvrstiti grašak, šargarepu, orahe, a da biste bili sigurni u potpunosti da unosite dovoljnu količinu svih neophodnih minerala i vitamina, trebalo bi da u svoju dnevnu rutinu uvedete vitaminske suplemente bogate vitaminom C i B, cinkom i slično. Naravno, o upotrebi suplemenata tokom trudnoće potrebno je konsultovati se sa lekarom.
  • Umanjite stres
Stres u toku trudnoće treba svesti na minimum. Ovo je period u kome žena treba da bude opuštena i da uživa što više. Trudnice treba da iskoriste što bolje vreme koje imaju samo za sebe, jer će se uskoro ta situacija promeniti. Zato se treba prepuštiti aktivnostima u kojima uživate. Neke od aktivnosti koje smanjuju stres su:
  1. Opuštajuća kupka
  2. Meditacija
  3. Kupovina 
  4. Poseta spa centru 
  5.  Slušanje opuštajuće muzike i sl.
  • Izbegavati proizvode koji sadrže hemijske supstance
Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji utiču na smanjenje opadanja kose. Pre nego što počnete da ih koristite, uverite se da su potpuno bezbedni za korišćenje tokom trudnoće. Preporučuju se blagi šamponi, a upotreba balzama i prirodnih maski je jako bitna, jer se u ovom periodu kosa lakše oštećuje.
  • Odgovarajuća frizura

Frizure koje vuku i opterećuju kosu mogu pogoršati izgled vaše kose. Izbegavajte uske pletenice, riblju kost, punđu ili konjski rep. Kada vam je već kosa u ovom periodu tako lepa i bujna, onda je pustite prirodno da pada preko vaših ramena i pustite da sija u svom sjaju.

Mnoge žene ošišaju kosu u toku trudnoće da bi je lakše održavale kad se beba rodi. Ovo ne mora uvek biti praktično, jer je kraća kosa možda lakša za sušenje, ali je verovatno zahtevnija za stilizovanje. Takođe, možda će se desiti da zažalite zbog radikalne promene  koju ste doneli pod uticajem hormona.

  • Korišćenje ulja za kosu
Nanošenje ulja dva puta nedeljno u koren kose, odnosno na kožu glave može biti blagotvorno, naročito ako pritom vršite masažu glave. Preporučuje se primena kokosovog, bademovog ili maslinovog ulja.
 
  • Izbegavajute da češljate mokru kosu
Nakon pranja kose, koža glave je mokra, pa je folikul zbog toga omekšan. Zbog toga dlaka veoma lako može da ispadne. Najbolje je da sačekate da se kosa malo prosuši, pa tek onda da je očešljate. Čuvajte svoju kosu što je više moguće i budite nežni prema njoj. Ne budite grube. Ukoliko se pojavio neki čvor ili je kosa mnogo zamršena, probajte prvo prstima da prođete kroz kosu i da je nežno razmrsite.
  • Izbegavajte pregrevanje

Česta upotreba fena, pegle za kosu ili drugih aparata za stilizovanje može uticati na slabljenje korene kose.


Kao i u životu glavni aduti su strpljenje i upornost. Ništa ne dolazi preko noći. Nakon 12 meseci, kosa će se, ukoliko se pridržavete, pre svega zdrave ishrane i unošenja dovoljno vitamina i minerala, a potom i korišćenja pre svega prirodnih preparata, totalno regenersati. Redovno konzumirajte povrće i voće, unosite dooljno tečnosti i negujte kosu redovno. Jednom ako izostavite masku ili adekvatan šampon, ispeglate kosu, budite sigurni da se vraćate dva koraka unazad. 

Nadam se da vam je ovaj post bio od koristi!

0 коментара:

Постави коментар