Dubinska hidratacija kovrdžave kose

Nije bitno kakav tip kose imate - ravnu, talasastu ili jako kovrdžavu, neophodno  je  da  se radi dubinski tretman,  jer  samo dobro  hidrirana  kosa je  elastična, sjajna  i  bez  frizza. Ono što je bitno za dubinski tretman jeste to što moramo da pazimo da je ne „prehidriramo“. Zato  je  poželjno  da  dubinski tretman radimo svako  treće  pranje, osim  u  slučaju jako oštećene kose, kada bi dubinski tretman trebali raditi češće.

Hidratacija se najćešće postiže korišćenjem maski i balzama koji imaju hidratantni sastav i sadrže sledeće sastojke:
  • HYDRATING : glicerin, proteini kao što su silk, collagen, elastin, kokosovo ulje, arganovo ulje, aloja, sorbitol... Oni prodiru unutar dlake, uvlače vlagu u nju i tu je zadržavaju.
  • MOISTURIZERS: ši buter, gel od lana, beli slez, masni alkoholi, irish moss... Oni vlaže kosu spolja, daju mekoću i stvaraju zaštitinu opnu oko dlake kako bi „zaključali “ postignutu vlagu.
dubinska hidratacija kose

Dubinski tretman kod kuće - postupak:

Kosu normalno operemo šamponom koji inače koristimo. Posle šamponiranja i ispiranja kose, nanosimo hidratantnu masku u popriličnoj količini na krajeve i dužinu kose (ja obično koristim Garnier Fructis Hair Food Banana Maska za suvu kosu, koja ima konzistenciju pudinga, pisaću detaljniju recenziju o njoj).  Kao i uvek masku prvo nanosimo na jednu polovinu kose, pa na drugu polovinu kose. Ono što je jako dobro kod ove maske je to što se kosa jako dobro raščešlja uprkos tome što nema silikone, a to je zbog toga jer sadrži ulja. Prvo masku raspoređujemo prstima, a onda i češljem. Obavezno idemo od krajeva ka vrhu, jer tako izbegavamo nepotrebno pucanje dlake. I sada prstima još više umasiramo masku u samu kosu.
Maske se nipošto ne nanose na kožu glave, jer kupovne maske neguju kosu tj. dlaku, a ne kožu glave. (za kožu glave koristimo prirodne tretmane, ali o tome će biti reči kasnije)

Kada smo naneli masku pokupimo je bilo kakvom šnalicom koja nam je pri ruci, čisto da ne bi padala i da bi bila na vrh glave, to je zato što nam je glava najtoplija. Tako se najbolje otvaraju kutilkule koje primaju masku i hrane se onim što stavljamo na kosu.

Kada smo pokupili kosu šnalicom, umotamo je u kesu za tuširanje (može se koristiti i obična providna folija) koja će nam pomoći da se zadrži potrebna toplota, a zatim preko nje stavimo peškir od mikrofibera i sačekamo nekih 20 min. Masku na kosi držimo 20 – 60 min. Nema nikakve svrhe držati masku celu noć, jer ako nije dala efekte za 30 min, znači da nam ne odgovara.

Na ovom principu se zasniva dubinski tretman. Maska je sada u potpunosti nahranila kosu i možemo da je isperemo. Ispiranje radimo hladnom vodom, a jedino onaj deo kose koji ne dodiruje teme ledenom vodom. Na taj način zatvaramo kutikule i kosa zadržava svu vlagu koju smo uneli u kosu i na taj način omogućava da ona izgleda sjajno.
Nakon dubinskog tretmana nastavljamo sa nanošenjem preparata za oblikovanje i zaštitu kose, kao po običaju.

0 коментара:

Постави коментар