Ricinusovo ulje za kosu

Sigurna sam da ste puno puta čuli za blagodeti ricinusovog ulja, ali da li ste znali da se ono može upotrebiti za negu kose na više načina?

Ricinusovo ulje se u narodu drugačije naziva i Hristov dlan zbog svojih blagotvornih svojstava. Ustanovljeno je da se ovo ulje koristilo u okviru tradicionalne indijske medicine u Kini, Grčkoj i Egiptu. 

Uprkos atraktivnim cvetovima i listovima koji mogu ulepšati svaki vrt, ova biljka je proglašena za jednu od najotrovnijih na svetu, pa se savetuje da pravljenje ovog ulja isključivo prepustimo stručnjaku. Svi delovi biljke su otrovni, a posebno seme tj. sastojak ricin.

Sa druge strane važi za jednu od najlekovitijih biljaka. U narodnoj medicini ulje ricinusa koristi se u lečenju tegoba creva i opstipacije, groznice, glavobolje, išijasa, reume, bolova u zglobovima, a zbog svojih antibakterijskih osobina omiljeni je sastojak kozmetičkih proizvoda za negu kose i kože.

Ricinusovo ulje za kosu - upotreba

Kada je u pitanju nega kose, ricinusovo ulje uspešno hidrira kožu glave, pojačava volumen, kvalitet i vraća kosi izgubljeni sjaj. Sadrži vitamine E, ricinoleinsku kiselinu i omega 6 i 9 masne kiseline.

Vitamin E za kosu je antioksidans koji poboljšava cirkulaciju i dotok kiseonika stimulišući na taj način rast kose. Upravo je on zaslužan za sjaj i mekoću vaše kose. Namirnice bogate ovim vitaminom su: semenke suncokreta, kivi, spanać, badem, papaja...

Ricinoleinska kiselina čini ovo ulje tako posebnim i efikasnim. Ova kiselina čini 90% ulja i pomaže da se kosi vrate prirodna ulja i uklone oštećenja od farbe, obnavljajući Ph nivo kože glave, čineći vašu kosu negovanom.

Omega 6 i 9 masne kiseline igraju veoma važnu ulogu u mnogim fiziološkim funkcijama. Regulišu metabolizam,održavaju kosti, podstiču rast i obnovu kože i kose.

Ricinusovo ulje za kosu smatra se jednim od najboljih preparata koji podstiču rast kose, čak i na onim mestima, na kojima do tad nije rasla. Uspešno leči infekcije skalpa i uklanja perut. Veoma je gusto i najbolje ga je kombinovati sa drugim čistim biljnim uljima. Može se koristiti na više načina, bilo da je u pitanju hidratacija kože glave, ojačavanje dlake ili regeneracija oštećenih krajeva.

Ricinusovo ulje za brži rast kose  

Smatram da vam za tretmane sa ricinusovim uljem za kosu, zaista neće trebati puno vremena, osim onih pola sata ili sat koliko bi trebalo da ga držite na svojoj kosi. Iskoristite to vreme i opustite se uz svoju omiljenu knjigu ili seriju.

Kao što sam rekla, ricinusovo ulje je veoma gusto i potrebno je da ga razredite pre upotrebe. Za to će vam biti potrebno neko ređe biljno ulje, recimo maslinovo, čičkovo, kantarionovo, jojobino, bademovo, kokosovo ili arganovo ulje. 

Recept: 

U tamnu, staklenu bočicu sa pipetom, sipajte 3 kašike ricinusovog ulja i jednu kašiku arganovog ulja. Promešajte ih dobro. Teme prethodno nakvasite vodom i nanestite par kapi ovog rastvora, trudeći se da sa svih strana glave sipate po kap. Umasirajte ga nežnim pokretima prstiju u kožu temena. Stavite plastičnu kesu na glavu i tako prespavajte. Ujutru operite kosu na uobičajen način. Postupak ponavljajte sve dok ne uočite poboljšanje.
Za najbolji efekat, preporučuje se da ovako prenoćite, koristeći peškir kako biste zaštitili posteljinu od ulja. Ukoliko niste u mogućnosti, dovojno je koristiti preparat i par sati. Da biste lakše isprale kosu nakon ovog tretmana, regenerator umasirajte u teme glave i nakon toga kosu isperite. Ulje argana u ovoj kombinaciji, obnoviće oštećene krajeve, vratiti sjaj, mekoću i pospešiti rast kose. Njegovo hidrantno dejstvo čini kožu glave zdravom. Kombinacijom ova dva ulja, obezbedićete svojoj kosi dubinsku negu koja će kao rezultat, dati mekanu i zdravu kosu.

Savet plus:

Kako bi ricinusovo ulje podstaklo brži rast kose i dubinsko delovanje, možete ga dodatno zagrejati. Ne treba da ga kuvate, jer bi to izazvalo opekotine na vašoj koži, već je dovoljno da ga zagrejete u činiji sa toplom vodom ili da ga zagrejete toplotom vašeg tela, tako što ćete protrljati ulje među dlanovima, naneti ga na kosu, a nakon toga uviti kosu u peškir kako bi se toplota zadržala.

Kada koristite ricinusovo ulje za rast kose, trebaće vam i doza strpljenja. Ricinusovo ulje za kosu upotrebljava se 2-3 puta nedeljno, a posle 2 meseca možete očekivati vidljive rezultate. Kada su krajevi kose u pitanju, rezultate ćete primetiti odmah.

Ricinusovo ulje za kosu bez peruti

Ovo je sjajan tretman za vas ukoliko se borite sa belim tačkicama po svojoj glavi. Možete ga upotrebiti u nekoj od velikog broja maski koje će vam pružiti niz koristi. Za pripremu tretmana protiv peruti, biće vam potrebno:
  • 1 kašika ricinusovog ulja
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • ½ kašike soka od limuna
Sve sastojke dobro promešajte i nanesite najpre na teme glave, a potom i na celu kosu. Zbog antigljivičnog dejstva upotreba ovog ulja uspešno otklanja perut i utiče na kožu glave.

Ricinusovo ulje za kosu - moje iskustvo

Želela bih sa vama da podelim moje iskustvo, jer se nadam da će nekome od vas ko ima isti problem pomoći i podstaći ga da isproba ricinusovo ulje za kosu i reši svoj problem, baš kao i ja.

Pre nekoliko godina, zbog stresa koji sam doživela moja kosa je počela da opada. Na početku nisam tome pridavala veliki značaj, jer sam smatrala da je to pojava koja se svima ponekad dešava, usled sezonskih varijacija. Kako je vreme odmicalo, moj problem je postajao sve gori, a ja jako zabrinuta. Počela sam da posećujem razne stranice na internetu u potrazi za rešenjem svog problema. Isprobala sam puno toga, ali je uglavnom rezultat bio minimalan ili nikakav.
Od drugarice sam dobila preporuku za ricinusovo ulje. Odlučila sam da probam, jer nisam imala šta da izgubim. Počela sam sa redovnom upotrebom ovog ulja, a moja rutina je bila sledeća: ulje prvo malo zagrejem između dlanova, potom nanesem ulje na koren, utrljam dobro i ostavim da deluje minimum sat vremena, a nekada i čitavu noć. Kada odstoji na glavi, isperem šamponom, zatim stavim balzam samo na krajeve, nikako na koren glave, isperem vodom i to je to.
Bila sam jako uporna, recimo ako sam prala kosu 8-10 puta mesečno, ovu rutinu sam primenjivala 5-6 puta, a kada sam bila u škripcu sa vremenom moja rutina je bila da nanesem malo ulja na koren kose, kosu zatim ugrejem fenom, preko stavim kesu, a onda je umotam u peškir i držim nekih 15 minuta. Fen mi je služio da pospešim dejstvo ulja.
Nakon samo mesec dana upotrebe, videla sam prve rezultate koji su bili zadivljujući, pored toga što je porasla, moja kosa je postala sjajnija i mekša. Zato savetujem svima koji imaju isti problem da ispobaju ovaj fantastični preparat jer ako je meni pomoglo, sigurno će i vama.

Ricinusovo ulje za kosu cena

Ricinusovo ulje možete kupiti u bilo kojoj apoteci, parfimeriji ili prodavnici zdrave hrane. Ja kod kuće uvek imam ove 2 vrste:

VZK ricinusovo ulje 

vzk ricinusovo uljevzk ricinusovo ulje vrh

Ovo ulje možete naći u svim Lilly drogerijama, dolazi u plastičnoj bočici od 40ml , a cena je oko 230 dinara, nije skupo, a verujte mi, jako sporo se troši. Ono što je mene navelo da počnem da ga koristim je to što se veoma lako nanosi zbog vrha koji podseća na pipetu.

Sensilis ricinusovo ulje

sensilis ricinusovo ulje

Ovo ulje možete pronaći u svim apotekama, Lilly i DM drogerijama. Dolazi u bočici od 50ml, a cena mu je oko 280din. Ova bočica nema pipetu na vrhu, već ima široko grlo.
 
Ukoliko i vi imate neki predlog za korišćenje ricinisovog ulja, pišite mi, željno isčekujem neki od vaših recepata.
 

0 коментара:

Постави коментар