Prirodna ulja za negu kose

Ako ste propratili moje prethodne postove, videli ste da sam napisala da je za početak CGM-a potrebno da imate ulje za negu kože glave.


Ulja se koriste kao rutina pre pranja kose - Pre-poo. Nanosimo ih na kožu glave, tako što malu količinu ulja rastrljamo između dlanova i jagodicama prstiju umasiramo u teme. Ostatak ulja koje ostane na dlanovima rasporedimo po celoj kosi.

Prema poreklu ulja delimo na: BILJNA i MINERALNA.

  • BILJNA ULJA - koncentrisani biljni ekstrakti dobijeni iz biljaka, destilacijom ili hladnim ceđenjem. Dele se na:
  1. Eterična (esencijalna)
  2. Bazna
  • MINERALNA ULJA - ne koristimo ih, koža ih ne apsorbuje je su dobijena iz naftnih derivata.

Eterična (esencijalna) ulja

Ova ulja za negu kose mogu da učine čuda. Utiču na poboljšanje rasta kose, preko čišćenja i umivanja kože glave pa sve do sjajne i negovane kose. Ona hrane folikule kose, čiste kožu glave i uklanjaju višak sebuma, jačaju koren kose i regulišu cirkulaciju krvi u skalpu, dodaju sjaj kosi, poboljšavaju teksturu kose. Ne smeju se koristiti nerazblažena!

Eterična ulja koja se najviše koriste za kosu su:

  1. Eterično ulje lavande
  2. Eterično ulje čajevca
  3. Eterično ulje nane
  4. Eterično ulje eukaliptusa
  5. Eterično ulje ruzmarina
  6. Eterično ulje cimeta

Eterično ulje lavande

Ovo je jedno od retkih ulja efikasno za negu svih tipova kose i negu kože glave. Najveća moć ulja lavande ogleda se kod bržeg rasta kose. Osim bržeg rasta kose, ulje lavande nam pruža bujnu, gustu i zdravu kosu.

Ja ga koristim na sledeći način:

        Uglavnom 2 puta nedeljno pomešam 4-5 kapi eteričnog ulja lavande sa 3 kašike nekog baznog ulja npr. jojobinog ili kokosovog. Potom nežno, jagodicama prstiju, umasiram smesu u teme i ostavim da deluje 30 minuta (kosu uvijem u bezbojnu foliju ili najlon kesu, a onda preko stavim turban od mikrofibera). Potom isperem šamponom bez sulfata.

Masiranje kože glave ovom kombinacijom doprinosi uravnoteženju izlučenja sebuma, pa  kosa  posle pranja neće izgledati slepljena i biti masna.

Možete ga pronaći kod https://www.aromateadrops.rs/proizvodi/prava-lavanda-5-ml/

Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca ima jaka antibakterijska i antigljivična  svojstva koja pomažu u problemima sa vlasištem. Upotrebom ovog ulja skida se prljavština i dobijamo čistu kožu glave, što doprinosi uklanjanju peruti, smanjuje svrab i perutanje kože glave. Naziva se i „omekšivač kose“, jer je prirodni rehidrat koji pomaže suvoj koži temena i hidrataciji kose.

Ja ga koristim na 2 načina:

  1. Uglavnom pomešam 3 kapi eteričnog ulja čajevca sa 2 kašike nekog baznog ulja npr. maslinovog ili kokosovog. Potom nežno, jagodicama prstiju, umasiram smesu u teme i ostavim da deluje oko 30 minuta  (kosu uvijem u bezbojnu foliju ili najlon kesu, a onda preko stavim turban od mikrofibera). Potom isperem prirodnim šamponom (bez sulfata).
  2. Pomešam 8 kapi eteričnog ulja čajevca sa prirodnim šamponom (bez sulfata). Umasiram u kožu glave dok se ne napravi pena, a onda ostavim 5 minuta da deluje i isperem.

Možete ga pronaći kod https://www.aromateadrops.rs/proizvodi/cajevac-5ml/

Eterično ulje nane

Eterično ulje nane je prepuno regenerativnih i hranljivih svojstava. Primenom ovog ulja se  za 4 nedelje dolazi do pozitivnih rezultata.

Ovo eterično ulje za kosu izaziva brz rast kose od korena i jača folikule kose. Njegova antiseptička, antifungalna i antibakterijska svojstva mogu izlečiti upalu skalpa i lečiti perut i vaške. Njegova upotreba sprečava preranu pojavu sede kose, štiteći prirodnu boju kose.

Ja ga koristim na 2 načina:

  1. Uglavnom pomešam 3 kapi eteričnog ulja nane sa 2 kašike kokosovog ulja i 1 kašikom maslinovog ulja. Potom nežno, jagodicama prstiju, umasiram smesu u teme i ostavim da deluje najmanje 3h, najbolje je kada imam vremena pa ga ostavim da deluje celu noć (kosu uvijem u bezbojnu foliju ili najlon kesu, a onda preko stavim turban od mikrofibera). Potom isperem šamponom bez sulfata.
  2. Pomešam 8 kapi eteričnog ulja nane sa prirodnim šamponom ili regeneratorom (bez sulfata). Umasiram u kožu glave dok se ne napravi pena, a onda ostavim 5 minuta da deluje i isperem.

Možete ga pronaći kod https://www.aromateadrops.rs/proizvodi/nana-5ml/ .

Eterično ulje eukaliptusa

Eterično ulje eukaliptusa ima mnogo sastojaka koji pospešuju suženje i čišćenje krvnih sudova. Ovaj proces dovodi do stimulacije folikula kose, a sama stimulacija podstiče razvoj kose. Ulje od eukaliptusa poboljšava sjaj, debljinu i opšte zdravlje kose, ali se mora biti pažljiv, jer prevelika upotreba ovog ulja dovodi do smanjenja sjaja i masnog temena.

Ja ga koristim na sledeći način:

        Pomešam 50ml maslinovog ulja sa 5ml eteričnog ulja eukaliptusa i sat ili dva pre kupanja nežno umasiram u teme, na taj način se stimuliše dotok krvi u koren kose. Zatim dobro raščešljam kosu, a onda dobro isperem nekim jačim šamponom, nakon čega stavim prirodni regenerator (bez sulfata).

Eterično ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina je poznato po tome što poboljšava rast i debljinu kose i veoma je zdravo za kožu glave, jer tretira svrab na vlasištu. Ima antioksidativna, antigljivična svojstva koja pomažu u sprečavanju ćelavosti, peruti i prerano sede kose.

Ja ga koristim na sledeći način:

        Pomešam 4-5 kapi eteričnog ulja ruzmarina sa 4 kašike maslinovog ili kokosovog zagrejanog ulja i 2-3 kapi eteričnog ulja cimeta i umasiram u kožu glave na 3 minuta. Vrlo je bitno da svaki pramen kose bude pokriven smesom. Ostavim da deluje 4h i isperem nekim jačim šamponom, a potom nanesem prirodni regenerator (bez sulfata).

Eterično ulje cimeta

Eterično ulje cimeta poznato je po tome što stimuliše rast kose i deluje protiv peruti, proređivanja i opadanja kose. Poboljšava cirkulaciju u koži glave i deluje antimikrobno.

Ja ga koristim na sledeći način:

        Pomešam 5-6 kapi eteričnog ulja cimeta sa 5 kašika maslinovo ulja i umasiram mešavinu u vlasište i držim oko 45 minuta da teme dovoljno upije. Zatim kosu isperem prirodnim šamponom (bez sulfata). Ovaj postupak ponavljam do 3 puta nedeljno za čišćenje kose i stimulaciju zdravijeg i jačeg rasta kose.

 

Bazna ulja

Bazna ulja su, za razliku od esencijalnih, masna i kao takva mogu se koristiti i u ljudskoj ishrani. U kozmetici ih koristimo, u nezi kože i kose, kao nosače esencijalnih ulja. Najbolja su organska i hladno ceđena. Kada ih upotrebljavamo za negu kose, nanosimo ih na kožu glave pa je bitno da ne sadrže konzervanse, silikone ili mineralna ulja. Njihova uloga je da zaključaju vlagu unutar vlasi i na taj način hrane kosu i poboljšavaju njenu elastičnost.

Bazna ulja koja se najviše koriste za kosu su:

  1.     Ricinusovo ulje -  o njemu imate recenziju, koju možete pročitati ovde.
  2.     Kokososvo ulje
  3.     Arganovo ulje
  4.     Bademovo ulje
  5.     Ulje makadamije
  6.     Jojobino ulje
  7.     Maslinovo ulje i dr.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje spada u grupu ulja koje imaju male molekule, koji prodiru unutar dlake (PENETRATION OIL). Ovo ulje puno je zasićenih masnih kiselina koje pružaju odličnu negu kosi.
Moram da napomenem da ovo ulje ne odgovara svima - ima komedona svojstva pa se ne preporučuje osobama sa masnom kožom, jer može da zapuši pore što dovodi do pojave bubuljica i svraba na temenu.

Onima kojima odgovara, upotreba kokosovog ulja pruža dubinsku zaštitu od pucanja kose, jer je bogato trigliceridima koji dubinski hrane i štite folikul dlake i sprečavaju opadanje kose.

Ja ga koristim na 2 načina:

        Pre šamponiranja, 1-2 puta sedmično ugrejem malu količinu ulja između dlanova i nanesem na teme, a onda rasčešljam kosu prstima, kako bih rasporedila ulje po dužini kose. Zatim kosu uvijem u foliju ili najlon kesu, a onda stavim turban od mikrofibera. Ostavim da odstoji oko 30min, a potom isperem prirodnim šamponom (bez sulfata).

        Pomešam 2 kašike kokosovog ulja sa 2 kašike jojobinog ili bademovog ulja, 3 kapi soka od limuna i sa 1 žumancetom. Ovo je najbolji hranjivi tretman koji mogu da priuštim svojoj kosi. Mešavinu umasiram u teme, zatim kosu uvijem u providnu foliju ili najlon kesu i stavim turban od mikrofibera. Ostavim da deluje 3h i isperem prirodnim šamponom (bez sulfata).

Ja koristim Beyond extra devičansko kokosovo ulje, njega možete pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane. Uzimam ga u tegli od 310gr, a cena mu je oko 750 dinara. Zvuči skupo, ali pakovanje je vrlo izdašno. Ulje je na hladnom čvrstog agregatnog stanja,a na toploti brzo postaje tečno. Ima veoma lep miris kokosa.


Arganovo ulje

Arganovo ulje deluje na elastičnost kose, prodirući u folikule dlake. Vraća kosi sjaj, obnavlja oštećene krajeve, ali može uticati i na rast dlake. Koristi se i protiv peruti, tako što se 2 puta sedmično pre spavanja utrlja par kapi u teme i ostavi se da deluje preko noći.
Ovo ulje je veoma hranjivo i ima hidratantno dejstvo.

Ja ga koristim na 2 načina:

        Da razbijem cast posle stilizovanja kose gelom, tako što par kapi ulja nanesem na dlanove, razmažem i pročesljam kosu prstima.

        Pomešam 2 kašike maslinovog ulja sa 2 kašike arganovog ulja i sa 1 kašikom meda, pa smesu nanesem na teme i dobro umasiram. Kosu onda uvijem u providnu foliju i u turban od mikrofibera, a potom glavu zagrejem fenom, da bi se smesa bolje apsorbovala. Ostavim da deluje 15 minuta i isperem kosu jačim šamponom. Posle ovoga kosa je meka, sjajna i jača.


 

Može se pronaći kod https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/arganovo-ulje.html

Bademovo ulje

Bademovo ulje sadrži prirodni protein koji čini kosu jačom i štiti je od opadanja. Ono je odličan vid svakodnevne nege, jer podstiče rast nove kose. Upotrebom ovog ulja posle par dana bi trebalo da se primete promene na bolje u strukturi vaše kose.

Ja ga koristim na sledeći način:

        Pomešam 1 kašiku bademovog ulja sa pola avokada. Ovu smesu stavim na celu dužinu kose i na teme. Kosu umotam u foliju i u turban od mikrofibera i ostavim da deluje oko 45 minuta, a poto isperem prirodnim šamponom (bez sulfata).

Ja koristim Bademovo hladno ceđeno, nerafinisano jestivo ulje od proizvođača Lučar. Njega možete pronaći u svim prodavnicama  zdrave hrane. Dolazi u tamnoj bočici od 250ml, cena mu je oko 1200 dinara. Cena je malo viša, ali je ovo ulje prirodno i obiluje nezasićenim manim kiselinama (oleinska) i prirodnim vitaminom E. Ulje je  tečnog agregatnog stanja.


Ulje makadamije

Ulje makadamije sadrži nutritijente kojih je kosa željna.  Zasićene kiseline koje se nalaze u ovom ulju štite kosu i kožu glave od oštećenja. Ovo ulje ima veliku moć prodiranja, pa pruža kosi potrebnu vlagu. Osim toga olakšava oblikovanje kose jer odstranjuje elektricitet iz kose, pruža zaštitu od UV zraka i čini kosu mekom, sjajnom i glatkom.

Ja ga koristim na sledeći način:

        Pomešam 2 kašike ulja makadamije sa par kapi eteričnog ulja čajevca i malo aloe vere. Pomenutu mešavinu nanosim na celu dužinu kose, a potom kosu uvijem u providnu foliju illi najlon kesu i ostavim da odstoji 15min, a potom je isperem prirodnim šamponom (bez sulfata).


 

Možete ga pronaći kod https://www.maslina.rs/proizvodi/prirodna-kozmetika/aromaterapija/marigold-ulje-makadamije-50ml.html

Jojobino ulje

Jojobino ulje ima dvojaku ulogu na našu kosu. Naime, ona deluje i iznutra, kroz epitel i spolja, na samu dlaku. Ovo ulje se ponaša kao prirodni balzam koji hidrira kosu iznutra, tako što zaključava u dlaci sva korisna ulja. Ukoliko imate problema sa zamršenom kosom koja se teško raščešljava, ovo ulje može pomoći, tako što ga nanesete pre pranja kose. Na taj način će se kosa zaštititi od oštećenja i isušivanja.

Ja ga koristim na sledeći način:

        Da razbijem cast posle stilizovanja kose gelom, tako što par kapi ulja nanesem na dlanove, razmažem i pročesljam kosu prstima.


 

Može se pronaći kod https://www.marigoldlab.com/prirodna-kozmetika/proizvodi/ulje-jojobe.html

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odlično ulje koje treba da koriste oni čija je kosa suva i bez sjaja.Bogato je vitaminima A i E, koje pospešuju hidrataciju kože glave i folikula dlake.

Moram da priznam da najviše koristim maske koje mućkam sa ovim uljem, jer svoju kosu farbam i ponekad kosa može da izgleda suvo. 

Ja ga koristim na sledeći način:

        Pomešam 3 kašike maslinovog ulja sa 1 kašikom meda i 3 kapi limunovog soka. Ovu mešavinu nanesem na celu dužinu kose i utrljam u teme, potom kosu uvijem u najlon kesu ili bezbojnu foliju i stavim preko turban od mikrofibera. Ostavim da deluje 1sat,a potom isperem prirodnim šamponom (bez sulfata).

Ja koristim Olitalia extra devičansko maslinovo ulje, njega možete pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane. Ide u tamnoj staklenoj ambalaži od 750ml, a cena mu je oko 1400 dinara. Isplati se svakako jer je napravljeno od sirovina odabranih po principu organske poljoprivrede.

0 коментара:

Постави коментар